Szavaz a kínai egyetemről az Országgyűlés jövő kedden

Jogi hírek
Szavaz a kínai egyetemről az Országgyűlés jövő kedden

Ha kedden, 15-én szavaznak és a köztársasági elnök aláírja a törvényt, az a Magyar Közlönyben történő kihirdetése utáni naptól hatályba lép.

Ezen kívül 22 további törvényjavaslatról dönt az Országgyűlés 15-én, a nyári szünet előtti utolsó ülésnapon. Ezek között lesz a jövő évi költségvetés és az azt megalapozó törvénycsomag, a Budapesti Diákváros, a veszélyhelyzettel kapcsolatos átmeneti szabályozás, a bérlakások megvásárlására vonatkozó javaslat, amelynek az eredetihez képest jelentős átírásáról szintén csütörtök délután dönt a törvényalkotási bizottság, és a pedofilok szigorúbb büntetéséről szóló javaslat.

Forrás: hvg.hu

Trükkösen módosul a lakástörvény módosítása

Jogi hírek
Trükkösen módosul a lakástörvény módosítása

A Népszava szerint egy nappal a Törvényalkotási Bizottság ülése előtt küldték ki a lakástörvény – Böröcz László fideszes képviselő által benyújtott – módosításának módosítását. Az eredeti javaslat nagy vihart kavart, a lap szerint az új változat jelentősen szűkítené a vételi jogot.

Kizárólag olyan lakásokat lehetne megvenni, amelyek világörökségi helyszínen, annak védőövezetében, műemléképületben találhatóak, a korábbi elidegenítési, terhelési tilalmat feloldották. A bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én, annak időtartama eléri az öt évet. A bérlő, a bérlőtársak együtt, illetve egyenesági rokonai, örökbe fogadott gyermeke is megveheti az ingatlant, amire 4 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be. Az új tervezet szerint, aki már 1996 előtt is bérlő volt, a forgalmi érték 15 százalékot, 15-25 évi bérlésnél 50 százalékot, 5-15 év esetén 80 százalékot fizetne, így ismernék el a hosszú bérleti jogviszony alatt a lakásra fordított költségeket. Egyösszegű fizetés további 5 százalék kedvezményt jelentene. A részletfizetés idejét 25-ről 15 évre csökkentették.

Forrás: 24.hu

Elévülhet-e a tisztességtelen szerződési feltétellel szembeni fellépés lehetősége?

Jogi hírek
Elévülhet-e a tisztességtelen szerződési feltétellel szembeni fellépés lehetősége?

Az Európai Bíróság ítéletet hozott

Azon fogyasztóval szemben, aki devizában nyilvántartott kölcsönt vett fel, és nincs tudatában a kölcsönszerződésben alkalmazott valamely feltétel tisztességtelen jellegének, az e szerződési feltétel alapján megfizetett összegek visszatérítése vonatkozásában semmilyen elévülési idő nem írható elő - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

2008-ban és 2009-ben az érintett fogyasztók svájci frankban (CHF) nyilvántartott és euróban visszafizetendő jelzálogkölcsön-szerződéseket kötöttek a BNP Paribas Personal Finance bankkal ingatlanok, illetve ingatlantársasági részesedések vásárlásának finanszírozása céljából. E kölcsönök jellemzői miatt a kölcsönfelvétel az euró és a CHF árfolyamának ingadozásához kapcsolódó árfolyamkockázattal járt. Noha a kölcsönszerződések e kockázat fennállásáról kifejezetten nem tettek említést, azokból közvetetten mégis az következett, hogy e szerződésekben ilyen kockázat rejlik, és az a fogyasztót terheli.

Forrás: jogiforum.hu

Elegendő-e a társasházi alapító okiratban kikötni az elővásárlási jogosultságot?

Jogi hírek
Elegendő-e a társasházi alapító okiratban kikötni az elővásárlási jogosultságot?

 Friss kúriai döntés egy társasházzal kapcsolatos ügyben

A társasházi alapító okiratban kikötött elővásárlási jog csak az ingatlan-nyilvántartási be-jegyzéssel nyújt kellő védelmet.

A társasházi ingatlan adásvételnél a közreműködő ügyvéd a társasházi törzslap ellenőrzésére is köteles annak megállapítása során, hogy nem áll fenn szerződéses elővásárlási jog, az alapító okiratot azonban nem kell beszereznie – mondta ki egy nemrégi döntésében a Kúria.

Forrás: jogiforum.hu