Őszig meghosszabbítják a veszélyhelyzet idejére vonatkozó rendeleteket

Jogi hírek

Kedden késő este nyújtotta be a kormány a parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel főszabály szerint őszig meghosszabbítják a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket.

A parlament február 22-én fogadta el a 2021. évi I. törvényt, amely újból hatályba léptette a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket, de úgy szólt, hogy „a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”. Ez május 23-án következne be, a most beadott törvénymódosítás viszont úgy rendelkezik, hogy "a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti". A törvény szövege olyan paragrafusokkal is kiegészül, amelyek lehetővé teszik a kormánynak, hogy akár korábban is megszüntesse a veszélyhelyzetet - és erre az esetre vonatkozóan is rendelkezik a rendeletek átmeneti szabályairól -, a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendeletek meghosszabbítása viszont azt sejteti, hogy a veszélyhelyzet sem fog megszűnni addig.

Forrás: magyarnarancs.hu

7+1 jogi tévhit a fizetési meghagyásról

Jogi hírek
7+1 jogi tévhit a fizetési meghagyásról

Több mint 430 ezer fizetési meghagyást bocsátottak ki tavaly lejárt tartozások – például kifizetetlen rezsiszámlák, közös költség elmaradása – miatt hazánkban – tájékoztatta közleményében a Magyar Országos Közjegyzői Kamara az Indexet.

A hír apropóján utánanéztünk a fizetési meghagyással kapcsolatos leggyakoribb jogi tévhiteknek.

Forrás: index.hu

Ezt kell tudni az osztatlan közös tulajdonról és használatról (1. rész)

Jogi hírek
Ezt kell tudni az osztatlan közös tulajdonról és használatról (1. rész)

Hogyan lehet együtt élni az osztatlan közös tulajdonnal? Mi a helyzet akkor, ha sok tulajdonostárs osztozik a közös tulajdonú ingatlanon?

A kérdés aktualitását az adja, hogy egy 2021. január 1-jén hatályba lépett törvénnyel a kormány megkísérli felszámolni – vagy legalább is visszaszorítani – a termőföldeken fennálló osztatlan közös tulajdont, azonban a kormányzati szándék nem terjed ki az egyéb (azaz termőföldnek nem minősülő) ingatlanokra.

Forrás: napi.hu

Az Alkotmánybíróság a bírói pályázatokról

Jogi hírek
Az Alkotmánybíróság a bírói pályázatokról

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek korlátozzák a vesztes pályázónak a bírói álláshelyre kiírt pályázat eredményével szembeni jogorvoslati jogát.

Az indítványozó négy járásbírói állásra is pályázott, de egyiket sem nyerte el, kifogásait pedig elutasították.

Forrás: index.hu