Keresés a kuriaidontesek.hu-n

I. Havi keresés

A havi kereséssel Ön lapszám (Kúriai Döntések / Bírósági Határozatok) szerint listázhatja a határozatokat. Csak válassza ki az évet és a hónapot, majd kattintson az Időszak megjelenítése gombra. (Ugyan a BH+ határozatok csak elektronikusan jelennek meg, a havi kereső e határozatokat is listázza Önnek.)

II. Részletes keresés

A kezdőoldalon a Részletes kereső megjelenítéséhez kattintson a kereső (szürke hátterű rész) jobb felső sarkában található Részletes keresés linkre. Amennyiben Ön kiválaszt egy határozattípust fentebb (Bírósági Határozatok, Bírósági Határozatok+, Elvi határozatok és döntések), alapértelmezettként a Részletes kereső jelenik meg és csak az adott határozat típus(ok)ban keres. Ez utóbbi beállítás természetesen módosítható a Keresés gombtól balra elhelyezkedő lenyíló menü segítségével.

A Részletes kereséssel Ön kereshet BH számozás alapján, ügyszám/lajstromszám alapján, a határozatok összefoglaló részében – a [ ] zárójelek között – szereplő hivatkozások alapján, illetve szabadszavasan adatbázisunkban. A szabadszavas kereső a három keresőmodul bármelyikével együtt is használható. Kérjük, a szabadszavas keresőt önmagában a teljes adatbázisban való keresésre lehetőség szerint ne használja (adjon meg más keresési feltételt is), mert az adatbázis mérete miatt ez jelentős lassulást okozhat.

1. Keresés BH számozás alapján

Adja meg a határozat számát (EH-k és EBD-k esetén betűjellel, pl.: m12), majd adja meg a megjelenés évét, illetve tetszés szerint a határozatot hozó kollégiumot.

2. Keresés ügyszám alapján

A lenyíló menüből válassza ki a határozatot hozó bíróságot, majd adja meg a lajstromszámot és a lajstromozás évét.

Példa: Ha Ön a Kúria Pfv. I. 20.874/2012. lajstromszámú határozatot kívánja megtekinteni, kövesse az alábbi lépéseket:
- A bíróság megnevezésénél adja meg: Kúria / Legfelsőbb Bíróság.
- A lajstromszám mezőbe írja be: 20874.
- Lajstromozás évének állítsa be 2012-t.

3. Keresés hivatkozások alapján

A Hivatkozások alapján modulban a határozatok összefoglaló részében [ ] zárójelek között található hivatkozások alapján kereshet. A magyar jogszabályok mellett lehetősége van Európai Uniós jogszabályi hivatkozások alapján történő keresésére is, ebben az esetben adja meg kibocsátónak: Európai Bizottság / Tanács / Parlament.

Példa: Ha ön szeretné megtekinteni azokat a BH-kat, melyek összefoglaló részének végén a Ptk.-ra van hivatkozás és szövegükben szerepel a "fizetési meghagyás", akkor kövesse az alábbi lépéseket:
- Nyissa le a Hivatkozások alapján modult.
- A Szokványos rövidítésnél gépelje be a Ptk.-t.
- Felül, a szabadszavas keresőbe írja be: fizetési meghagyás.
- A szabadszavas szövegbeviteli mezőtől jobbra a lenyíló menüben állítsa be, hogy csak a BH-kban keressen a kereső.  

Tipp: Amennyiben Ön olyan jogszabályi hivatkozásra szeretne keresni, melynek nincs száma (pl.: Alaptörvény, EK szerződés), kérjük, használja a jogszabály szokványos rövidítése mezőt.

Tipp: Amennyiben Ön például kollégiumi állásfoglalásokra szeretne keresni, a legegyszerűbb, ha a szokványos rövidítés mezőbe elkezdi begépelni az állásfoglalás címét pl.: PK 1…


Felhívjuk a figyelmét, hogy a weboldal felső részén található kereső, melynek szövegbeviteli mezőjében a keresés az oldalon... szövegrész szerepel, kizárólag az oldalon található egyéb tartalmakban keres (pl.: Jogi Hírek), a határozatokban nem.