Itt az új törvénytervezet a családon belüli erőszakról: ön is véleményezheti

Jogi hírek
Itt az új törvénytervezet a családon belüli erőszakról: ön is véleményezheti

Nem lehet feltételesen szabadlábra helyezni a gyilkosság miatt elítélt bűnözőket.

Az elítéltek hozzátartozói pedig nagyobb védelmet kaphatnak a jövőben egy társadalmi egyeztetésre váró törvényjavaslat szerint.

Forrás: napi.hu

Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére

Jogi hírek
Itt az idő a munkáltatói/kifizetői igazolások elkészítésére

Az adóhatóság minden olyan magánszemély számára elkészíti az adóbevallási tervezetet, akire vonatkozóan 2019-ben érkezett munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatás.

Összefoglaltuk, hogy a kötelezetteknek milyen igazolásokat, milyen tartalommal kell január végéig kiadniuk.

Forrás: adozona.hu

Betekintés otthonról a bírósági iratokba

Jogi hírek
Betekintés otthonról a bírósági iratokba

Az Ügyfél Iratbetekintő Rendszer valamennyi bíróságon elérhetővé válik

A 2020 januárjától indult polgári és büntetőügyekben minden bíróságon elérhetővé válik a periratokba való elektronikus betekintés.

A rendszer előnye, hogy a felek – és az eljárásban részt vevő ügyész és ügyvéd is - bárhol, bármikor belenézhetnek az ügy irataiba, nem kell elutazni az adott bíróságra ahhoz, hogy az akta tartalmát, a beadványokat, illetve határozatokat tanulmányozzák az érdekeltek. Megspórolható emellett az iratmásolatok ára és a várakozási idő is. Az Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (ÜIR) az eakta.birosag.hu oldalon érhető el.

Forrás: jogiforum.hu

Az influenszerek

Jogi hírek
Az influenszerek

 – avagy a véleményvezérnek álcázott humán reklámhordozók tevékenységének jogi vetületei

A 21. századi brandépítés egyik legújabb és leghatékonyabb módja a termékek, trendek és vásárlási szokások online közösségi platformokon véleményvezérek - vagy populárisabb kifejezéssel influenszerek – útján történő népszerűsítése. A véleményvezérek mint piaci szereplők marketingtevékenysége azonban számos fogyasztóvédelmi kérdést vet fel.

Az influenszerkedés, a bloggerkedés és vloggerkedés mára komoly üzleti vállalkozásnak bizonyul, a nem szabályszerű termékértékesítés pedig számos üzleti kockázatot rejt magában, beleértve a tisztázatlan jogkérdések körét: Kik között jön létre szerződés? Kit illetnek az esetlegesen felmerülő szerzői jogok? Milyen versenyjogi, fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel az effajta tartalommarketing-szolgáltatás? Kik tartoznak a sérülékeny fogyasztói körbe? Egyáltalán hogyan influenszerkedjünk helyesen?

Forrás: jogiforum.hu