Három nap maradt az iparűzési adó befizetésére

Május az adóbevallások és befizetési határidők hónapja: 20-án rendezhettünk utoljára a személyi jövedelemadónkat, hó végén pedig a vállalkozók kötelesek az iparűzési adót bevallani és befizetni. Utóbbi dátum az önkormányzatoknak is fontos, hiszen bevételhez jutnak - emlékeztetett rádiónknak nyilatkozva Deli Lajos. Az önkormányzati adóügyek szakértője néhány tippel is segített a bevallás elkészítésében és az adózási forma kiválasztásában.
Az elmúlt év, 2013 végéig 3154 önkormányzat vezetett be valamilyen helyi adót, 458 településen nincs ingatlanadó, 394 önkormányzat pedig az iparűzési adót nem vezette be. Az elmúlt 13 évben 3027-ről 3154-re nőtt az adóztató települések száma, vagyis 4,2 százalékos volt a növekedés, a bevétel 266,7 milliárdról 606 milliárdra emelkedett, ami nominálisan 127 százalékos többletet jelent.
Az iparűzési adót a vállalkozók fizetik, akiket az önkormányzatok törzsadattárában nyilvántartanak – számuk tavaly év végén megközelítette az egymilliót. Mint Deli Lajos emlékeztetett, nem minden önkormányzat vezette be az ingatlan-, a telek- és az iparűzési adót, ezzel együtt csaknem kétmilliós a helyi adókategóriába tartozó adóalanyok bázisa, ők fizetik be a fent említett 606 milliárdot. Az iparűzési adó alanyának az tekinthető, aki jövedelemszerzésre irányuló tevékenységet folytat, amely lehet állandó vagy ideiglenes munka.
Forrás: orientpress.hu