Fókuszban az áldozatvédelem

Kétnapos konferenciát szervezett az Országos Bírósági Hivatal, melynek előadói az áldozatvédelem hazai és nemzetközi tapasztalatait összegzik. Magyarországon az utóbbi években erősödött meg a sértettek támogatására kiépített állami hálózat.
Miközben a büntetőeljárás alanyait évszázados múltra visszatekintő garanciák védik a hatóságok túlkapásaival szemben, az áldozatok jogaival, megsegítésével hosszú időn keresztül alig foglalkoztak – mutatott rá Márkusfalvi-Tóth Ádám, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kétnapos áldozatvédelmi konferenciájának ma délelőtti nyitóelőadásában. Szerinte sok esetben még ma is az elkövetők javára billen a mérleg: a gyanúsítottak, tettesek jogvédelme időnként nemcsak erősebb az áldozatokénál, hanem annak rovására valósul meg.
A politikus ezt helytelenítve az 1970-es években elindult szemléletváltásra hívta fel a figyelmet. Akkor ebben (Nyugat-)Németország bizonyult élenjárónak, ahol egyre nagyobb figyelmet kapott a sértettek támogatása.
Magyarországon a rendszerváltozás után indult meg az áldozatvédelmi rendszer kiépülése, igazi eredményeket viszont csak az utóbbi évek, az elmúlt szűk évtized hozott. Mára minden megyében működnek áldozatsegítő központok, ahol az ellopott okmányok pótlásától kezdve a jog- és lelki segélyen át az anyagi támogatásig konkrét eszközök széles tárháza szolgálja a szerencsétlenül járt emberek érdekét. Márkusfalvi-Tóth Ádám hangsúlyozta: a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiával és az Európai Unió irányelveivel összhangban az most a cél, hogy ezt a hálózatot tovább erősítsék.

Forrás: mno.hu