Bekeményít az MNB: újabb szabály szigorodik

Az MNB az utánzatkészítés, az éremkibocsátás és -forgalmazás feltételeinek szigorításával módosította az érmeutánzatokra vonatkozó rendeletét.
Az elmúlt időszakban egyre többször jelentek meg a kereskedelmi forgalomban azon (névértékkel nem rendelkező, törvényes fizetőeszköznek nem minősülő) emlékérmék, amelyek az MNB által kibocsátott (névértékkel rendelkező, törvényes fizetőeszköznek minősülő) emlékérmékkel tematikájukban, képi megjelenésükben jelentős hasonlóságot mutatnak - írja közleményében a jegybank, mely szerint a hasonlóság miatt ezek az emlékérmek a laikus vásárlók által könnyen összetéveszthetők az MNB által kibocsátott emlékérmékkel. Az éremkibocsátás és -forgalmazás során a törvényes fizetőeszköz jellegre utaló "érme", "emlékérme" szavak használata is alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.
Az MNB-hez több bejelentés érkezett továbbá olyan kereskedelmi ajánlatokról, amelyekben az MNB által kibocsátott, de valamilyen eljárással (például aranyozással) módosított forgalmi érméket kínálnak eladásra, különleges kibocsátású érmeként. Mivel a módosítás az érmén szereplő névértéket, a "forint" és a "Magyarország" feliratot jellemzően nem érinti, azok láthatóak maradnak, a vásárlók - tévesen - azt hihetik, hogy ezen érméket az MNB a kereskedelmi hirdetésben szereplő formában bocsátotta ki.
Éppen ezért a jegybank a megtévesztésére alkalmas gyakorlatok visszaszorítása érdekében módosította a vonatkozó jogi szabályokat, melyek november elsején lépnek hatályba.

Forrás: napi.hu