Alkotmánybíróság elé kerülnek a devizaperek

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi ülésének napirendjén szerepel a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelenségével kapcsolatos törvényt támadó bírói indítványok ügye - közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára.
A Kúria júniusi jogegységi döntésén alapuló törvény kimondja többek között, hogy vélelmezni kell a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításainak tisztességtelenségét és emiatti érvénytelenségét, ám ezt a pénzintézetek polgári perben megkísérelhetik megdönteni.
Ezek a perek a törvényben meghatározott szabályok szerint folynak. Négy esetben azonban a bíróság az Ab-hez fordult, mert álláspontja szerint a devizahiteles törvény sérti - egyebek mellett - a visszaható hatály tilalmát. Az ügyben a Magyar Bankszövetség és az igazságügyi miniszter is kifejtette álláspontját az Ab-nál.
Az Ab egyesítette az eddig a Fővárosi Törvényszékről beérkezett indítványokat, és megkezdődött a határozattervezet előkészítése. A határozat meghozatalához várhatóan több ülésre is szükség lesz, így nem valószínű, hogy a jövő héten döntés születik - mondta Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI-nek.

Forrás: napi.hu