A Kúria és elnökei III.

A Kúria és elnökei III.

Bibliotheca Curiae sorozat

Szerzők: Bódiné Beliznai Kinga, Gaálné Barcs Eszter, Katona Klára, Kulcsár Krisztina, Tuza Csilla, Zinner Tibor

Szerkesztő: Bódiné Beliznai Kinga

2013 nyarán a Kúria és a Magyar Nemzeti Levéltár közös konferencia-sorozatot indított útjára „Életutak – pályaképek” címmel. A konferenciák előadói – e kötet szerzői – egykori kúriai elnökök életpályáját, szakmai munkásságát mutatják be, és ezzel együtt azt a történelmi korszakot és annak igazságügyi helyzetét is, amelyben az adott legfőbb bírák működtek.

A Kúria és a Magyar Nemzeti Levéltár „Életutak – pályaképek” konferenciasorozatának 2015. márciusi tanácskozása a magyar igazságszolgáltatás történetének fényes és kevésbé fényes fejezeteivel foglalkozott. A Kúria és a Legfelsőbb Bíróság múltjának történetét feltáró harmadik tanulmánykötet Oberschall Adolf és Günther Antal kúriai elnökök személyes és szakmai életútját ismerteti, valamint a magyar felsőbíráskodás 1956 utáni káderpolitikáját, a „múltat végképp eltörölni” szándékozó törekvéseket, a kádári megtorlás időszakának ítélkező tevékenységét, és az ebben a korszakban fővárosi bírósági bíróként működő, majd legfelsőbb bírósági elnök, Szakács Ödön pályáját.

 

Tartalom:

  • Előszó (Darák Péter, a Kúria elnöke)
  • Bódiné Beliznai Kinga: „Modern fej és hihetetlenül nagy, korszerű tudás” – Oberschall Adolf életútja (1839–1908)
  • Bódiné Beliznai Kinga: Günther Antal, a „szürke ember”? (1847–1920)
  • Garadnai Zoltán: A konszolidáció embere, avagy az opportunizmus dicsérete? – Szakács (Sziebig) Ödön életútja (1912–1983)
  • Zinner Tibor: Utak és tévutak a XX. századi magyar felsőbíráskodás káderpolitikájában ’56 után

Ára:

  • 5 000 Ft
  • 15 000 Ft (A Kúria és elnökei I-IV. kötet együtt)

 

VÁSÁROLJA MEG!