A jegybank készen áll az azonnali forintosításra

Hamarosan 3 milliárd euró válhat feleslegessé a banki mérlegekben, amit a pénzintézetek át fognak váltani, erre a jegybank felkészült – mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az 52. Közgazdasági-vándorgyűlésen. Közölte: az MNB helyt tud állni a devizahitelek forintosításában is - számol be róla a Napi Gazdaság.
Jelenleg a jegybank devizatartaléka 36 milliárd euró körül mozog, ebből 7-8 milliárd euró a „fölösleges” rész, vagyis 28-29 milliárd euró bőven fedezi a rövidtávú külső adósság fedezetére. Bár a részletekről Balog Ádám nem beszélt, a Napi Gazdaság úgy tudja az MNB készen áll az azonnali forintosításra.
Piaci információk szerint nagyjából 11 milliárd euró összeg konvertálásában kellhet a jegybanknak helytállni. Ebből lejön a Kúria döntése miatti 3 milliárd eurónyi összeg, vagyis mintegy 8 milliárd euró körüli összeg erejéig léphetnek fel konvertálási igénnyel a hazai bankok. A devizatartalékok csökkentésének negatív hatásait a jegybank úgy tudja kiküszöbölni, ha a pénzintézetek a rövid lejáratú, külföldi adósságát csökkenti.

Forrás: orientpress.hu