Elhunyt adózó és örököseinek adója, kegyeleti ellátás elszámolása

Jogi hírek
Elhunyt adózó és örököseinek adója, kegyeleti ellátás elszámolása

Ha az adókötelezettség a magánszemély halála miatt szűnt meg, az adózás lezárása érdekében az adóhatóság felé is jelenteni kell a halálesetet. Ezt megtehetik a hozzátartozók is, de általában megteszik a hatóságok is. Az elhunyt adójának megállapítása az adóhatóság feladata.

Forrás: adozona.hu

Jön a korkedvezményes nyugdíj utódja

Jogi hírek
Jön a korkedvezményes nyugdíj utódja

Még az idén napirendre kerül a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán (vkf) a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő ellátásról szóló tervezet.

Forrás: hvg.hu

Mit lehet kérni ezután a közigazgatási bíróságtól?

Jogi hírek
Mit lehet kérni ezután a közigazgatási bíróságtól?

Keresetfajták - A Fővárosi Törvényszék összefoglalója

A közigazgatási perek jelenlegi eljárási szabályaihoz képest a 2018. január 1-jével hatályba lépő közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) nevesítve határozza meg a keresetek egyes fajtáit, vagyis azokat a kérelemtípusokat, melyeket a közigazgatási perben a felperes előterjeszthet. E kérelmek lényegét foglalja össze a Fővárosi Törvényszék a jogalkalmazók számára.

Tipikus esetben, ha a bíróságtól jogvédelmet kérő személy közigazgatási cselekményt tart jogsértőnek, a közigazgatási cselekmény hatályon kívül helyezését, megsemmisítését, vagy megváltoztatását kérheti a bíróságtól. E kérelmek vagylagosan is megjelölhetők, melyek sorrendjéhez a bíróság nincs kötve. A Kp. mindazonáltal azt preferálja, hogy jogsértés esetén a bíróság a közigazgatási cselekményt változtassa meg.

Forrás: jogiforum.hu

AB: Nem hibás az újságíró, ha egy sajtótájékoztatón hazudnak

Jogi hírek
AB: Nem hibás az újságíró, ha egy sajtótájékoztatón hazudnak

"Nem minősül híresztelésnek, ha a sajtó úgy tudósít közéleti szereplők közügyekről szóló sajtótájékoztatójáról, hogy a tudósítás pontosan megfelel az megfogalmazottaknak, nem tartalmaz saját értékelést, egyértelműen megjelöli a közlések forrását, valamint a jó hírnevet esetleg sértő tényállításokkal érintett személy cáfolatának is helyet biztosít, vagy felkínálja neki a válaszadás lehetőségét" – mondta ki az Alkotmánybíróság friss határozatában, írja az AB saját oldalán.

A testület megsemmisítette azt a bírósági ítéletet, amely ezzel ellentétes következtetésre jutott. A közéleti szereplők sajtótájékoztatójáról szóló tudósítást olyan kivételnek kell tekinteni, amikor az újságírók mentesülnek a közzétett tények valóságtartalmának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségük alól.

Forrás: index.hu