Közérthetően az új büntetőeljárásról

Jogi hírek
Közérthetően az új büntetőeljárásról

Elérhetőek az OBH ügyfelek részére készített tájékoztató kiadványai!

2018. július 1-jén hatályba lép az új büntetőeljárási törvény (új Be.), amely alapvető változásokat hoz az igazságszolgáltatásban. Erre az ügyfeleknek és a hivatásrendeknek is fel kell készülniük.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) feladatának tekinti, hogy ezt a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa.

Forrás: jogiforum.hu

Egészségügyi adataink rendőrkézen

Jogi hírek
Egészségügyi adataink rendőrkézen

Az új büntetőeljárás-jogi törvény megalapozza azt a lehetőséget, hogy akár alapos gyanú nélkül is lehessen majd eljárást indítani bárki ellen, belenézhetnek egészségügyi adatainkba is.

Július elsejétől életbe lép a büntető eljárásról szóló törvény módosítása. Ez felhatalmazza a rendőrséget, bíróságot arra, hogy akár közvetlen elektronikus kapcsolattal egészségügyi adatokat kérdezzen le a polgárokról az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből (EESZT).

Forrás: nepszava.hu

Amit a NAV-bekötésről tudni akart, de nem merte megkérdezni!

Jogi hírek
Amit a NAV-bekötésről tudni akart, de nem merte megkérdezni!

Alig valamivel több, mint két hónapjuk maradt a vállalkozásoknak, hogy felkészüljenek arra, 1 millió helyett már a 100 ezer forintnál nagyobb összegű általános forgalmi adót tartalmazó ügyleteiket is kötelesek lesznek bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

Áthárított adó hiányában az adatszolgáltatási kötelezettség a belföldi fordított adózás alá eső ügyletekre sem terjed ki. Fontos, hogy az online adatszolgáltatás kiterjed azokra a kézi számlatömbbel kibocsátott számlákra is, amelyek legalább 100 ezer forint áfát tartalmaznak. Azok a vállalkozások, akik ehhez bármilyen okból nem tudnak, vagy nem akarnak NAV online számlázó szofvert használni, kötelesek a kézi számlatömbbel kibocsátott számlák adatait egy erre rendszeresített NAV-os felületen begépelni. Ennek határideje öt nap, ha azonban a kézi számla áfa-tartalma minimum 500 ezer forint, akkor mindössze 24 óra.

Forrás: hvg.hu

Az adatkezelő fogalma a GDPR szerint: adatkezelői minőség tényleges adatkezelés nélkül?

Jogi hírek
Az adatkezelő fogalma a GDPR szerint: adatkezelői minőség tényleges adatkezelés nélkül?

Az Európai Unió Bíróságának 2018. június 5-i ítélete a Facebookon fenntartott rajongói oldalak adatkezelésével kapcsolatban.

Az Európai Bíróság megállapította, hogy a Facebookon fenntartott rajongói oldal adminisztrátora, beállítási tevékenysége révén közreműködik a rajongói oldalát meglátogató személyek személyes adatainak kezelésére vonatkozó célok és ezen adatkezelés módjának meghatározásában. Ezért ezen adminisztrátorokat adatkezelőnek kell tekinteni. Az Európai Bíróság mindazonáltal hozzátette, hogy bár az adminisztrátor is adatkezelőként vesz részt a Facebook-használók, valamint a Facebookon fenntartott rajongói oldalakat korábban meglátogató személyek személyes adatai kezelésében, nem feltétlenül jelenti a személyesadat-kezeléssel érintett különböző szereplők (jelen esetben a Facebook és az adminisztrátor) azonos felelősségét.

Forrás: profitline.hu