„Vádalku” – egyezség a bűnösség beismeréséről

Jogi hírek
„Vádalku” – egyezség a bűnösség beismeréséről

Az amerikai filmekből jól ismert vádalku, mellyel hasonlóságot mutató intézmény került szabályozásra a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvényben (Be.), egyezség a bűnösség beismeréséről néven.

Az európai államok büntetőeljárásaiban nem beszélhetünk a fenti vádalkuról, többek között az ügyész korlátozott jogköre, vagy az alku folyamatának korlátozottsága miatt. Az Alkotmánybíróság a 422/B/1999. AB határozatában iránymutató jelleggel rögzítette, hogy a terhelttel történő megegyezés a büntetőeljárás egyszerűsítését és gyorsítását szolgáló intézmény, alkalmas eszköz arra, hogy társadalmi méretekben is hozzájáruljon az állami büntető igény észszerű időn belüli elbírálásához, az igazságszolgáltatás megfelelően hatékony működéséhez, azaz a beismerő terheltek kedvezménnyel történő ösztönzése alkotmányos célt szolgál. A Be.-ben szabályozott egyezség a bűnösség beismeréséről jogintézménye sem azonos a klasszikus vádalkuval, mivel sem a tényállás megállapítása, sem a bűncselekmény jogi minősítése nem lehet megállapodás tárgya.

Forrás: jogiforum.hu

Mikor sérül egy kormányzati tanácsadó képmáshoz fűződő joga?

Jogi hírek
Mikor sérül egy kormányzati tanácsadó képmáshoz fűződő joga?

Az Alkotmánybíróság döntést hozott

Egy közhatalmat nem gyakorló személy magánéletének védett részét a média nem hozhatja nyilvánosságra.

Amennyiben viszont a közéleti vitának épp a magánélet egy szelete a tárgya, akkor ebben a körben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni - szögezte le az Alkotmánybíróság a Kúria Pfv.IV.21.039/2017/4. számú ítélete elleni alkotmányjogi panaszt elutasító IV/1224/2018. számú határozatában.

Forrás: jogiforum.hu

Ritkán zárják el az állatkínzókat

Jogi hírek
Ritkán zárják el az állatkínzókat

2013 óta szigorúbb büntetés jár az állatok bántalmazásáért és a bűnügyi statisztikákból úgy tűnik, van visszatartó ereje a súlyosabb büntetésnek: évről évre kevesebb esetet regisztrálnak a hatóságok. Elenyésző viszont azoknak az állatkínzásoknak a száma, ahol az elkövető végül a börtönben köt ki.

Amikor az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, akkor a bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bírói gyakorlatban viszont nem volt még példa arra, hogy jogerősen 2-3 éves elzárásra ítéljenek valakit csak azért, mert megkínzott egy állatot. Még ha első fokon a bíró 6-8 hónapos vagy egyéves elzárást is ítél, jogerősen rendszerint végül felfüggesztett büntetést kapnak az utóbbi évek brutális állatkínzói.

Forrás: index.hu

Migránsozni, lefejelni – csak garázdaság?

Jogi hírek
Migránsozni, lefejelni – csak garázdaság?

Garázdaság vétségében nyomoz a rendőrség az arabnak nézett, és emiatt lefejelt cigány újságíró ügyében.

A megtámadt pár viszont azt akarja elérni, mindenképp gyűlölet-bűncselekményre, azaz hivatalos nevén közösség tagja elleni erőszakra minősítsék az esetet. A garázdasággal ellentétben ez utóbbi vonatkozik ugyanis azokra az ügyekre, amikor valakit például nemzeti, etnikai vagy faji hovatartozása miatt bántalmaznak. A bírósági ítélet szerint viszont nem tartoznak ebbe a bűncselekménybe például a tíz évvel ezelőtt elkövetett, hat halálos áldozattal járó romagyilkosságok.

Forrás: index.hu